Hroznový cukr jako záchrana při nedostatku energie? 4.8/5 (10)

bakery-72219_640Pojďme se po delší době podívat na téma, které souvisí se stravováním, částečně i s váhou a sportem. Jaké téma to je? Hroznový cukr! Možná se tomu podivíte a řeknete si „Co tady chce psát o hroznovém cukru?“, ale podle mě to pro někoho může být poměrně zajímavé téma. Napadlo mě dneska v práci, když si jeden člověk nepřišel koupit léky, ale pár balení právě hroznového cukru – bonbónků. Neuvěřitelně moc lidí totiž hroznový cukr zná pouze v té nejznámější formě bonbónů, dokonce je i považuje jen za obyčejnou sladkost a přitom hroznový cukr je stejným dílem super věc a stejně tak může i hodně ublížit. Každopádně Vám chci dát pár tipů, kdy je dobré tenhle cukr jíst a kdy se osvědčil mně.

Info k začátku

Abychom si nejdříve řekli nějaký malý úvod. Hroznový cukr je také znám pod názvem glukóza. Ta patří mezi jednoduché cukry, tzv. monosacharidy. Získává se z ovocných plodů, z medu a můžeme ho pořídit v neochucené formě jako sladidlo (v lékárnách pod názvem Glukopur).

Na hroznovém cukru je super…

Dodává energii a to neuvěřitelně rychle! Vzhledem k tomu, že patří mezi jednoduché cukry, dostává se neuvěřitelně rychle při konzumaci (třeba právě při cucání tablet) do krve a tím pádem začne působit v řádu minut. Udávají se 2 – 3 minuty. Je to hlavně kvůli složení – vzhledem k tomu, že je to jednoduchý cukr, tělo ho dále neštěpí a tak jde rovnou do krevního oběhu.

Je to přírodní zdroj energie a přírodní cukr, proto je mnohem lepší než umělá sladidla (samozřejmě nemyšleno pro diabetiky).

Nezatěžuje trávicí trakt, tudíž ho mohou bez problému jíst i takoví lidé, kteří mají problémy s jinými cukry a s jejich štěpením.


Na co si dát bacha

Dodá energii, ale poměrně rozhodí krevní cukr, takže se lehce může stát, že za nějaký čas budeme mít velký hlad.

Nedoporučuje se osobám, které mají problémy s obezitou nebo cukrovku. Přeci jen – jedná se o cukr.

Určitě není dobré brát hroznový cukr jako dobré bonbónky v hezkém balení. Je fakt, že je hrozně dobrý (kdybych mohla, jím ho od rána do večera), ale pro tělo je jeho zvýšená konzumace poměrně zátěžová a ničemu nepřispívá.

K čemu je dobrý? 

Určitě není potřeba zaleknout se toho, že je to cukr a že po něm 100% ztloustneš. Když se užívá s mírou a s rozumem, jen při situacích, kdy se to skutečně vyplatí, člověk se nějakých těch záporů nemusí bát. Je ale důležité to s ním nepřehánět. 

Na učení a před zkouškou – na co ho používám já a k čemu se mi skutečně hodně osvědčil, je při učení ve zkouškovém období, kdy je látky skutečně strašně moc, nebo před samotnou zkouškou. Zvyšuje koncentraci, dodává energii, navíc je mnohem lepší než nějaké chemické energeťáky, po kterých může mít člověk problémy třeba se spánkem. Snižuje únavu, povzbuzuje organismus. Hlavně před zkouškou – jestli už studuješ VŠ, určitě víš, že zkoušky jsou skutečné peklo a když je nějaká skutečně důležitá, člověk má stažený žaludek, ráno nesnídá, neobědvá, bojí se – pak klesá krevní cukr a přichází pocit slabosti a vyčerpání. V takové chvíli je hroznový cukr super a přijde vhod.


Dále ho hodně používají lidé, kteří trpí únavovým syndromem, trpí nechutenstvím nebo jsou před důležitým sportovním výkonem.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho, budeme rádi.

11 komentářů

  1. Jo jo, hroznová cukr je vážně super! Já ho taky beru před testem, nebo před přijímacími zkoušky na gymnázium, ale i když se učím něco co mi nejde, pak to do hlavy leze líp. A ještě si ho beru na dlouhé cesty, nejsem potom tolik vyčerpaná a můžu si dané místo více užít.

  2. Čupr článek ;)

  3. O hroznovém cukru slyším prvně, takže super článek :)

  4. normálně si ho nekupuju..:D..ale když si vezmu jeden..nedokážu nesníst cele baleni :D..tohle jsem ovšem nevěděla… děkuju ..skvělej članek :)

  5. Mně pomáhá hroznový cukr při mestruaci .. Mám ji potom o dost slabší :)) Je to pro mě kouzelník. Díky němu jsem přežila vodák :’D

    • Opravdu? Na hroznový cukr jsem jako malá chodila do lékárny ale už ho řádku let nekonzumuji, každopádně se svou silnou menstruací to asi vyzkouším, jelikož už jsem z ní dost zoufalá.

  6. „Hrozňák“ jak jsme mu říkaly na dovolený je úžasná věc. Jezdili jsme hodně tůry na kole a když tůry tak tím myslím i 60 km do kopce a jednou byl i 7km dlouhý kopec když jsme jely na Rakouský hrad Hardegg. (mimochodem docela zajímavé místo:)) Vzala jsem si jen jeden a dost mě překvapilo jak rychle se mi energie vrátila a ani mě nebolely nohy! Takže hroznový cukr skvělý ale ne jako bonbón:))

  7. Krásný článek, Mers!

  8. Ahoj, vím že to je od tématu hodně daleko, ale potřebuji poradit.
    Já sem se někdy v září přestala bavit s kamarádkou, kterou sem znala 9 let. Problém je v tom, že teď mi ve škole říká že sem pi** a podobně. Strašně se potím a asi to mám ze stresu (z té “kámošky“). Myslíte, že je to možné?

  9. Hroznový cukr se dá koupit jako Glukopur – http://www.glukopur.cz – v každém obchodě nebo lékárně. Může se pít i jako nápoj. Je dobré ho využít, když klesá hladina cukru v krvi, je to okamžitý přísun energie.

Napsat komentář

Tvůj email nebude zveřejněn.Povinné pole jsou označeny *

*

TOPlist