Domů Tělo & Zdraví Hubnutí Zapomeňte na aerobik, dnes frčí Tabata!

Zapomeňte na aerobik, dnes frčí Tabata!

0

Tabata – cvičení, které je v poslední době velmi populární a je předcvičováno snad v každém fitness centru a tělocvičně. Dnes si řekneme o co jde a ukážeme si základní seznam cviků na videu. Takže zapomeňte na aerobik, dnes frčí Tabata!

Co je Tabata?

Jde o název oblíbeného cvičení, které nejen že rychle posílí svaly, ale pomůže zhubnout a vytvarovat problémové partie. Kombinuje silové cviky s kardiovaskulárním tréninkem. Velice intenzivní cviky jsou rozděleny do osmi 20-ti minutových sérií, které jsou proloženy pouze deseti vteřinami odpočinku. Tabata je zábavná možná i proto, že cviky v ní se často obměňují. Zacvičit si můžete kliky, dřepy, angličáky i další více či méně známé druhy cviků. Dohromady Tabata nezabere moc času, přitom je velice efektivním způsobem jak zhubnout, dostat se do kondice a nabrat sílu.

Tabata pro začátečníky

Pro cvičení Tabaty potřebujete hlavně prostor kolem sebe (na výskoky, vykročení a změnu poloh). V základu vám však bude stačit prostornější místnost v bytě. Na tomto druhu cvičení oceníte i fakt, že jej můžete provozovat jak doma, tak i venku. Jako vzor tréniku můžete využít:

  • Fitness centera – vhodná pro všechny, kteří si na domácí trénink zatím sami netroufnou. Pokud oceníte spíše větší kolektiv, kde se možná i trochu ztratíte v davu, vyzkoušejte fitko. Zejména v poslední době bývá Tabata na hlavním programu. Výhodou je správné provedení cviků i větší legrace při cvičení. Dřina a pot ostatních vás jednoduše inspiruje.
  • Videa – internet je plný videí s tímto druhem cvičení. Velkou výhodou je, že Tabatu si podle videa můžete sami vyzkoušet a přesvědčit se, jestli první lekci ve fitcentru zvládnete. Videa na internetu ocení i maminky na mateřské dovolené, které si mohou dát do těla zrovna v době, kdy jejich mrňous spinká. Koukněte se na následující video se seznamem cviků:

Co pro cvičení potřebujete? 

Pokud si chcete zacvičit Tabatu, potřebujete hlavně pohodlné oblečení, které vás nebude nijak tlačit ani omezovat v pohybu, dále boty a podložku. Cvičí se buďto s vlastní vahou nebo s náčiním. Doma jistě oceníte Tabata Timer (online časovač), který si spustíte na počítači nebo mobilu. Vždy vám řekne kdy je správný čas přejít k dalšímu cviku. Také hudba může bít velkým pomocníkem.

Co čekat od první lekce?

Jak už to tak bývá, je o nové věci obecně velký zájem. Všem nadšencům však musím prozradit, že cvičení je velká dřina, a proto je doporučováno spíše těm, kteří už mají dobrou kondici. Rozhodně však nechci odradit ani nováčky a začátečníky, kteří si chtějí dát pořádně do těla. Tabatu jako své první cvičení vyzkoušet rozhodně můžete, počítat však musíte s rozbolavělým tělem během několika následujících dnů.

První lekce nemusí rozhodně dopadnout hned na výbornou. Možná, že si těsně po lekci nebo ještě v průběhu cvičení řeknete, že na tuhle lekci už v životě nepřijdete. Onen nádherný pocit, že jste pro své tělo udělali maximum, vám však bude našeptávat něco jiného a Tabata se jistě stane součástí vašeho pohybového programu. A víte co? Příště s sebou na trénink vezměte i kamarádku. Uvidíte, jak vás Tabata chytne. Povánoční schazování kil může začít!