Zdravé jídlo, zdravý životní styl, zdravé prostředí. To vše jistě znáte a toto všechno vám je jistě i pravidelně doporučováno. Jsou ale i chvíle, kdy byste chtěla zhřešit a začít si život i trochu více užívat. A to v souvislosti s něčím nezdravým. Možná budete překvapena, ale skutečně existují potraviny, které jsou sice nezdravé, ale na druhou stranu mohou být v určité chvíli prospěšné. Když sáhnete právě po nich, nemusíte mít žádné výčitky svědomí. A o jaké potraviny se konkrétně jedná? Podívejte se na ně společně s námi.
Majonéza
Blíží se Vánoce a tak dost možná přemýšlíte o tom, čím ji v bramborovém salátu nahradit. A dost možná přemýšlíte i o tom, že to neuděláte, jelikož nechcete přijít o tu typickou chuť, kterou umí vytvořit právě majonéza. Pokud tak učiníte, není třeba mít zase až takový strach. To proto, že majonéza není ve své podstatě až tak nic špatného, jelikož se vyrábí ze tří hlavních věcí:
- Olej
- Žloutky
- Sůl a pepř
I když u žloutků může být rizikem cholesterol, v množství používaném na majonézu se není zase až tak čeho obávat. Pokud jde o olej, tak když použijete ten kvalitní, můžete si být jista, že do těla dostanete tolik prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Takže organismu celkem prospějete. Jediným problémem tak může zůstat kalorická hodnota. Když vsadíte na zdravější přípravu ryby, vše se vyváží a salát si dáte i s majonézou.
A jaké rady máme v souvislosti s majonézou?
- Zkuste si udělat domácí majonézu doma. Ta je lepší jak kupovaná.
- Vsaďte na kvalitu. Kupujte majonézu kvalitnější.
- Čtěte složení – to platí u každé potraviny, i u majonézy
- Nejezte ji moc – všeho moc prostě škodí. Dejte si majonézy opravdu jen trochu. K dochucení. Ne aby přebila chuť celého jídla.
Červené maso
Mnoho žen se ho obává, i když k tomu nemusí mít zase a takové důvody. Je sice pravdou, že pokud jde o kalorickou hodnotu a tedy to, nakolik je dietní, tak je na tom mnohem hůře, než třeba maso drůbeží, nebo i libové vepřové. Na druhou stravu jsou druhy červeného masa, jako třeba svíčková, která má minimum tuku. Když zajistíte zdravou přípravu, třeba grilováním nasucho, tak velká kalorická bomba to zase až tak být nemusí. Navíc nezapomínejte na trojici prospěšných látek, které vaše tělo tolik potřebuje. Jedná se o:
- Vitamín B12
- Železo
- Zinek
Červené maso je ale i velmi dobrým zdrojem bílkovin. A pokud máte stále obavy, vsaďte na zvěřinu. Málokdo to ví, ale jedná se o druh masa, který je při dietě nejlepší – dokonce je lepší, než kuře nebo krůta. Ale opět je to o množství.
Máslo
Pokud si ho nedopřáváte z důvodu jeho ceny, spočítejte si, že ho za rok přece jenom až tolik nesníte a tak nemusíte mít velké obavy z toho, že by vás zruinovalo. A že si ho nedopřáváte proto, že je plné tuku a je tedy i extrémní kalorickou bombou? Nejprve s uvědomte, že tolik másla zase naráz nesníte. A potom si uvědomte i to, že kvalitní máslo obsahuje mnoho látek, které vaše tělo potřebuje. Jsou to hlavně vitamíny rozpustní v tucích. Jako příklad uveďme vitamíny A, stejně jako D, nebo i K. Tento souhrn je vhodný jak pro lepší zdraví očí, tak pro dobrou funkci štítné žlázy. A proto se vyplatí na máslo nezapomínat. A jestliže ho srovnáváte s margarínem, nezapomínejte, že i v něm jsou tuky a tak žádnou dietní potravinou také není.
Levnější oleje
Jste zastánkyně toho, že nejlepším olejem je ten panenský, jako třeba olivový? Pokud jde o použití ve studené kuchyni, tak rozhodně ano. Když ale máte někdy nutkání použít levnější oleje, nemusíte se zase až tak bát. Tedy pokud se bude jednat o olej řepkový. Nejenom, že pokud jde o tepelnou úpravu, je zdravější, než ten olivový – který je při vysokých teplotách škodlivý. Nesmíme zapomínat také na to, že běžný řepkový olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny. A jak jsme zmínili u majonézy, ty jsou pro tělo velmi prospěšné. Když to s množstvím oleje nebudete nijak výrazně přehánět, rozhodně se ho není třeba obávat. Dokonce bude lepší, než jiné, tak hojně doporučované.
Arašídové máslo
Máte ho zafixované jako něco, co je nezdravé? Ano, je to částečně pravda. Je to proto, že samozřejmě obsahuje cukr, který je vhodné ze svého jídelníčku vynechat. Když se však rozhodnete vyrobit si arašídové máslo doma, může se jednat o velmi chutnou a zdravou pomazánku. Místo klasického cukru použijte třeba datle a uvidíte, jak vám bude chutnat. A co jeho kalorická hodnota? Ano, je vyšší, ale to proto, že ani u samotných arašídů není nijak nízká. A ty jsou přesto ve zdravém jídelníčku doporučovány. Navíc pokud másla nesníte kila, není se čeho bát. Tělu navíc dokážete zajímavě prospět. Díky obsahu oleje v arašídech tělu dodáte omega 3-mastné kyseliny. Také se jedná o velmi dobrý zdroj bílkovin, které potěší hlavně vaše svalstvo.
Červené víno
Proč je nezdravé? Jelikož je to pochopitelně alkohol, který je považován z chemického hlediska za jed, který může uškodit vašim játrům. Také je alkohol spojený s dehydratací. Víno má ale i negativa spojená s tím, že je celkem kalorické. Tolik k důvodům, proč ho ženy odmítají. Když si ale čas od času dáte skleničku, špatně neuděláte. Jde vlastně o čistě přírodní nápoj, který má navíc pozitivní vliv na vaše srdce. Tak proč mu neprospět a ještě přitom příjemně neposedět třebas kamarádkou?
Čokoláda
Také si myslíte, že čokoláda je nezdravá a nikdy si ji nedáte? U té nekvalitní to rozhodně platí. To je většinou jen levný tuk. Pokud si ale dáte kousek kvalitní čokolády s velkým procentem kakaa (řekněme nad 70%), tak rozhodně žádný zdravotní problém nehledejte.
A co vy? Co si dáte nezdravého vy? Budeme rádi za vaše komentáře.