Také máte zafixováno, že když se řekne mléko, tak se mluví jenom o tom živočišném? Které pochopitelně pochází ze zvířat a mezi nejznámější tak patří především mléko:
- Kravské
- Ovčí
- Kozí
Jsou ale i případy, kdy můžete využívat rostlinné mléko. Jedná se o celkem zajímavou alternativu. Tu mají jako oblíbenou nejenom lidé, kteří vyznávají veganský způsob života, tak třeba i ti z nás, kteří mají od lékaře zakázány klasické mléčné výrobky, nebo třeba živočišnou stravu. Pro ně je rostlinné mléko velmi dobrou volbou. Jestliže jste této oblasti neznalí, podíváme se společně na všechny nejznámější možnosti, i na jejich výhody, nebo nevýhody.
Sojové mléko
Dnes se jedná o jednu z nejrozšířenějších náhražek. Pokud je vaším cílem rostlinné mléko do svého jídelníčku zařadit, rozhodně doporučujeme začít právě s tímto. Mimo jiné je to také proto, že je velmi dobře dostupné a tak ho seženete v každém větším obchodě. Jeho výroba je celkem jednoduchá, jelikož jsou rozemleté jednotlivé sojové boby, které jsou následně promíchány s vodou. Lákadlem tohoto mléka je nejenom celkem dobrá chuť, ale také řada prospěšných látek, kam se řadí:
- Vápník
- Železo
- Bílkoviny
Pozor ale na pravidelnou nadměrnou konzumaci, jelikož sojové boby a výrobky z nich nejsou pro dlouhodobé užívání zase až tak ideální.
Mandlové mléko
Druhý nejoblíbenější a jednoduše dostupný zástupce ze segmentu rostlinných mlék. Jelikož mandle obsahují hlavně mnoho vápníku, ale také hořčíku, nebo vitamínu D, je více než jasné, že stejná pozitiva má samozřejmě i toto konkrétní mléko. Navíc rozhodně nadchne i svou zajímavou krémovou konzistencí, které se liší nejenom od jiných rostlinných mlék, ale i od těch klasických živočišných. Důležité je také hledět na správný postup přípravy. Jestliže má být opravdu zdravé, mělo by vzniknout jenom rozmixováním mandlí, které jsou smíchány s vodou a následně dojde k filtraci. Takto vytvořené mléko doslova svádí k napití. Je opravdu výborné.
Kokosové mléko
Kokos a jeho chuť jistě milujete. Pamatujte na to, že si ji nemusíte užívat jenom tak, že si pořídíte kokos klasický strouhaný, který je k dostání všude. Myslete také na kokosové mléko, které vás zaručeně zaujme svou chutí. Ta je pochopitelně lehce nasládlá a má aroma po této oblíbené plodině. Vlivem toho může být využito hlavně do sladkých jídel a nápojů, ale hodí se třeba také v případě asijské kuchyně. Jeho pozitivem je podobně jako u mandlového mléka celkem výrazná krémovitost. Ta je dána tím, že kokosové mléko je poměrně dost tučné, proto je s jeho spotřebou nutné myslet na opatrnost. Na druhou stranu pokud ho nevypijete nutně hned litr denně, není se čeho bát. Pozitivem na závěr je to, že kokosové mléko si můžete připravit i doma. Jak? Kupte strouhaný kokos a důkladně ho promixujte s vodou. Potom přefiltrujte přes plátno a máte hotovo. Jednoduché, rychlé a v porovnání s cenou kokosového mléka v obchodě také velmi jemné.
Ovesné mléko
Je to sice již trochu rarita, ale dá se říci, že ho můžete v obchodech sehnat, stejně jako ho můžete také snadno vyrobit. A odborníci, tedy experti na zdravou a kvalitní výživu ho dokonce velmi doporučují. Z jakého důvodu? Jelikož vzniká jenom kombinací ovesných vloček a vody, tak je jeho pozitivem hlavně fakt, že má velmi malý obsah tuku – zkuste ho proto třeba při dietě. Také potěší nízký glykemický index, který pomáhá udržovat správnou hodnotu krevního cukru, který nijak výrazně nestoupá a neklesá. Problém tohoto mléka však přece jenom být může. A to takový, že toto mléko obsahuje lepek.
Rýžové mléko
Celkem známá volba, pokud se máme podívat na známá rostlinná mléka. Velmi často je využíváno lidmi, kteří hledají rostlinné mléko, a zároveň mohou trpět alergiemi třeba na sóju, nebo například také na ořechy. V takovém případě je jasná volba zcela jasná. Když se mrkneme i na obsah, tak má celkem málo tuku a také málo cholesterolu, čímž ho lze zařadit mezi ty zdravější. Ne ale plnohodnotně, jelikož opomíjet nelze celkem vyšší obsah cukru. I proto se nehodí jako plnohodnotná náhrada toho živočišného, jelikož to rýžové je spíše určené do sladkých jídel, na různé kaše, k ovesným vločkám, nebo může přijít vhod i do kávy, nebo do čaje. Často je ale podobně jako to kokosové využíváno i do orientálních jídel s krémovou konzistencí.
Mléko z kešu
To už je celkem rarita, a pokud si ho budete chtít pořídit, tak myslete na to, že v běžných obchodech nebude tak dobře k dostání, jako třeba to sojové. Proto doporučíme spíše menší prodejny se zdravou výživou, kde by jeho pořízení neměl být zase až takový problém. Nejenom, že vás nadchne svou zajímavou krémovou konzistencí a netradiční chutí. Opomíjet u tohoto mléka nelze ani jeho složení. Primárně rozhodně zaujme velký podíl vlákniny, stejně jako je lákadlem také nemalý podíl vitamínu D. Drobným negativem potom může být jeho tučnost. A co když se vám nepovede ho nikde pořídit? Potom zamiřte do obchodů pro kešu ořechy, které už dostupné jsou. Ty jenom rozmixujte na krémovou konzistenci s vodou, nejprve přeceďte a poté přefiltrujte přes pláténko. Rázem máte toto rostlinné mléko v jeho čisté podobě. Pozor však na jeho základní surovinu – kešu oříšky by měly být ve své základní podobě výhradně nesolené – jinak bude mléko na vyhození.
TIP: 10 nejlepších tipů, jak zhubnout