Blíží se Vánoce, což je obecně doba, během které je velmi těžké držet dietu. Mimo jiné proto, že kolem vás bude všude mnoho jídla. A k tomu se přidá také cukroví. Pokud plánujete péct, a chcete zdravější variantu, zkuste přírodní sladidla. Ty můžete použít třeba i ve chvíli, kdy budete sladit čaj, vařit punč, nebo připravovat něco jiného. Možných variant je mnoho. Podívejte se na ta hlavní, a to včetně informací, jak vybrat ta opravdu pravá.
Datle
I když se to na první pohled nemusí vůbec dát, skutečně může být právě toto ovoce osvědčeným a rozhodně také velmi dobrým sladidlem, které nezklame. Většinou s ním přijdete do styku před Vánoci, jelikož jsou kupovány jako osvědčená pochoutka. Když se na ně podíváme jako na možné sladidlo, můžete je používat:
- Na různé kaše
- Při pečení
- Na doslazování sladkých jídel
Pozor však na to, jaké datle vybíráte. V regálech obchodů totiž můžete narazit na takové, které nejsou ideální. Jsou to ty doslazovaný. Těžko odhadnout, co vede producenty ke slazení už tak sladkého ovoce. Vy buďte chytrá a volte ty, kde není navíc žádný cukr. Jinak svému tělu zase až tolik neprospějete. Nehledě na to, že chuť samotná nebude tak dobrá, jako v přírodní podobě.
Med
Ten je nejenom ideální volbou třeba na výrobu různých pleťových masek. Vašemu zdraví pomůže i ve chvíli, kdy se ho rozhodnete konzumovat. Primárně oceníte také jeho chuť, která je sladká. Proto i med musíme zařadit mezi osvědčená přírodní sladidla, se kterými nešlápnete vedle. Medů je ale na trhu mnoho variant a ne vždy dokážete bez znalostí vybrat ten pravý. Optimální je, když je skutečně přírodní, bez chemických látek. Dále je vhodné volit med bez pasterizace, který sice může vydržet kratší dobu, ale je zdravější. Dobré je samozřejmě kupovat ten, označený jako klasický včelí, nebo lesní. A na co stoprocentně zapomenout? Je to pampeliškový med. Proč? Jelikož se vyrábí z pampelišek, vody a také z obrovského množství obyčejného cukru.
Javorový sirup
Jistě ho znáte z různých amerických filmů, kde se stává nedílnou součástí palačinek. Zatímco ještě před pár lety byl javorový sirup k dostání spíše jenom ve specializovaných obchodech, nyní už není problémem pořídit ho v každém supermarketu. A tak si ho můžete koupit i vy. Nejenom proto, že budete chtít ochutnat jeho chuť, ale i proto, že můžete chtít vyzkoušet to, jak zafunguje jako přírodní sladidlo. Nejenom, že mnoho jídel dobře osladí, ale také mluvíme o tom, že je osladí zdravě. Pokud je vyroben tradiční metodou bez chemie, má nízký glykemický index, stejně jako má i nízký obsah fruktózy. Jako náhrada cukru osvědčená volba. Krom toho můžeme připomenout i obsah trojice pro tělo důležitých látek, kam se řadí:
- Železo
- Vápník
- Mangan
Kokosový cukr
Může být zajímavou alternativou toho klasického. Vyrábí se celkem zajímavě, a to z kokosového nektaru. Nelze na něho však pohlížet jako na zdravé přírodní sladidlo. Sice může potěšit nízkým glykemickým indexem, ale má i svá negativa. Hlavní je spojeno s vysokým obsahem fruktózy. Proto toto řešení nedoporučujeme ve chvíli, kdy hledáte plnohodnotnou a dlouhodobou náhradu cukru. Když však chcete něco, co je lepší a zdravější než rafinovaný cukr, určitě po tom kokosovém sáhněte.
Sirup z agáve
Zde je situace velmi podobná, jako v případě kokosového cukru. Spadá sice do kategorie, kterou jsou přírodní sladidla, ale zároveň je nutné říci, že zde jsou i různá negativa. Když začneme u plusů, je to výroba přírodní cestou a také nízká hodnota glykemického indexu. Když se podíváme na negativa, jsou spojena s tím, že na trhu stále převažují sirupy průmyslově vyráběné. Špatné je i to, že sirup obsahuje velké množství fruktózy. Jako alternativa za klasický bílý cukr může vyhovovat, ale jako dlouhodobě využívanému sladidlu byste se mu měla vyhnout.
Stévie
Když se začalo mluvit o možnostech nahradit běžný cukr něčím jiným, bylo to spojeno s tím, že se do popředí dostávala právě rostlina zvaná stévie. Byla označována za dokonalé přírodní sladidlo. A to hlavně proto, že její sladkost je mnohonásobně větší, než cukr. Navíc ji je možné pěstovat i doma, a tak stačí jenom utrhnout pár lístků a s nimi osladit vše, od různých dezertů, po nápoje. I když je tolik chválena a doporučována, my nezapomeneme na jedno negativum, které se jí týká. Je spojeno s její chutí. Ta zkrátka není taková, jako u klasického cukru. Sladkost je podstatně jiná. Pokud si na ni zvyknete, může být součástí vašeho jídelníčku. Mnoho lidí však potvrzuje, že jim tato jiná sladkost vadí a tak raději volí něco jiného. Zkuste a uvidíte.
Xylitol
Na první pohled to může vypadat, že jsme se spletli a doporučujeme chemickou látku. Nemáte pravdu. I Xylitol můžeme zařadit do skupiny sladidel, které jsou přírodní. A tedy lepší než cukr. O co se jedná? Možná ho znáte pod názvem alkoholický cukr. Může se získávat třeba z kukuřice, nebo z jiných plodin. Svůj název získal hlavně proto, že se využívá k výrobě alkoholických nápojů. Problémem však není s touto látkou také sladit. Jak v teplé, tak i studené kuchyni. Pozor ale na její množství. Když to přeženete, mohou se dostavit celkem výrazné trávicí obtíže. Doporučujeme dát pozor.
Březový cukr
I toto je sladidlo, které je přírodní a z hlediska zdraví je lepší než klasický bílý cukr. Březový cukr je přírodní sladidlo které se získává z kůry a dužiny břízy. Takto získaný březový cukr má o cca 30% méně kalorií než rafinovaný cukr a je vhodný i pro diabetiky.
Tak co, čím sladíte domy vy? Budeme rádi za vaše komentáře.
TIP: Jak na závislost na sladkém?