Domů Tělo & Zdraví Nemůžu usnout! Co pomáhá na nespavost

Nemůžu usnout! Co pomáhá na nespavost

0

Nemůžu usnout, co s tím?

Zítra Tě čeká důležitá písemka, která rozhodne o Tvé výsledné známce. Šprtáš se skoro do půlnoci, ne-li déle, a když už si myslíš, že bys mohla jít spát,  nejde to! Hodiny se převaluješ z boku na bok, myslíš na to, jak zítra budeš unavená, otvíráš a zavíráš okna pod vidinou čerstvějšího vzduchu, píšeš všem svým kamarádkám, co máš dělat, ale všechny už dávno plují na obláčku bezesného spánku…..

TIP: Recenze nejoblíbenějšího přípravku na spaní

Určitě se Ti tohle někdy stalo. Ale neboj, přinášíme Ti několik tipů a triků, co dělat když nemůžeš usnout.

  • Příprava na bezstarostný spánek začíná již ráno po Tvém probuzení. Hned ráno vyskoč z postele a trochu se rozhýbej- stačí pár dřepů, běh na místě či jen meditační protažení. Každý pohyb se počítá. Když se budeš hýbat i přes den uvidíš, že se ti večer bude usínat mnohem lépe. Ničemu taky nikdy neuškodila večerní dvaceti minutová procházka. Zařaď dostatek pohybu a uvidíš, že večer padneš vyčerpáním do postele.

 

  • Větrat, větrat, větrat! Další klíč k Tvému úspěchu. Otevři okno dokořán hned ráno poté, co vstaneš a večer než ulehneš. Čerstvý vzduch má blahodárné účinky na okysličení Tvého mozku. Zde, ale také záleží na počasí venku– v případě chladného vzduchu nenechávej okno moc dlouho otevřené, ať nenastydneš. V létě se zase vyplatí větrat brzo ráno, či pozdě odpoledne, kdy teplota vzduchu nedosahuje takové výše jako přes den. Taky pozor na komáry a jinou havěť, ať neusínáš s otravným bzučením kolem hlavy.
  • Večer zkus omezit modré světlo vycházející u mobilu, počítače a televize. Pokud je večerní práce na notebooku nezbytná, zkus si zapnout úsporný režim obrazovky, který zabraňuje právě škodlivému modrému světlu. V dnešní době existují už i speciální brýle, určené právě na toto světlo. 

 

  • Nestresuj se. Vím, že se to lehce řekne, ale hůř udělá, ale věř mi. Hoď se do pohody, vždyť ta zítřejší písemka určitě nebude tak hrozná. Měj na paměti, že když nejde o život, jde o nic. Zkus si o svých starostech promluvit s někým Tobě blízkým- rodiče , setra či nejlepší kámoška. Nejděte si na sebe čas a uvidíš že  ti určitě rádi pomohou a společně  najdete řešení Tvých problémů.

 

  •  Můžeš zkusit i bylinky pro klidnější spánek jako jsou meduňka, levandule či mateřídouška. Již naše prababičky z nich dělaly odvary a čaje. Pokud na trhání, sušení a vaření nemáš tolik času, nebo nevíš jak nato, bohatě bude stačit kupovaný čaj ze supermarketů. Existuje nespočet druhů. Když budeš hledat, určitě nějaký objevíš.

Doufáme, že Ti naše typy pomohly a přejeme Ti krásné usínání.