Chceš si vyrobit domácí zmrzlinu a nevíš jak na to? Ničeho se neboj, ledovou pochoutku budeš mít hotovou během chvilky. Potěšit se s ní můžeš sama doma, nebo uspořádat velkou zmrzlinovou párty pro své „nej kámošky“. Ty budou koukat! Dnes si ukážeme návod jak postupovat při výrobě zmrzliny doma (bez výrobníku i s ním).
Je výroba domácí zmrzliny náročná?
Možná tě ještě před samotnou přípravou napadá otázka, jestli je příprava domácí zmrzliny náročná. Vůbec ne, ale měla bys vědět, že existují dva postupy výroby – s výrobníkem zmrzliny a bez něj. Oba způsoby mají své plusy a mínusy. V podstatě si však výrobu zmrzliny užiješ. K přípravě domácí zmrzliny potřebuješ přístroj nebo-li zmrzlinovač, případně mixér nebo metličku, pak formičky na hotovou pochoutku a hlavně ingredience. Ty vyber zejména podle tvých chuťových buněk. Pro smetanovou zmrzlinu budeš potřebovat především smetanu, vanilku a cukr. Dle chutě pak ovoce nebo i čokoládu. Zvolit však můžeš i zmrzlinu bez smetany, kdy použiješ jen dužinaté ovoce s vodou a cukrem. Skvěle využiješ i tvaroh, jogurt, puding, kakao, zahuštěné slazené mléko , zkrátka téměř vše co tě napadne.
Recept na výrobu domácí zmrzliny ve zmrzlinovači
Postup: Pokud si v maminčině kuchyni našla přístroj podobný zmrzlinovači, gratulujeme! Od přípravy tvé oblíbené dobroty tě už dělí jen malá prácička. Před přípravou budeš muset nejspíš dát nádobku na zmrzlinu do mrazáku (dle rady výrobce). Do namrzlé nádobky pak dej všechny ingredience, zavři víko nebo nádobku umísti do základny přístroje a zapni. Zmrzlinový krém bude hotový asi 10 minut (opět v závislosti na typu přístroje). Pokud se ti zdá konzistence zmrzliny málo tuhá, proces opakuj nebo se zeptej mámy. Poté můžeš zmrzlinu naservírovat do připravených formiček a rozdat ochutnávačům nebo uložit do mrazničky pro tvůj mlsný jazýček. Tak co chutná?
Recept na výrobu domácí zmrzliny bez zmrzlinovače!
Postup: Ani v případě, že doma přístroj na výrobu zmrzliny nemáte, nemusíš zoufat. Chutnou zmrzlou pochoutku si můžeš připravit pomocí mixéru, případně i s metličkou. I zde můžeš postupovat jako v pohádce, ve které pejsek s kočičkou vařili dort – použít můžeš téměř všechno. Potřebovat budeš mixér, metličku, velkou misku, formičky a ingredience. V případě smetanové zmrzliny doporučuji smetanu vyšlehat ze všeho nejdříve, ovoce pak rozmačkat nebo nakrájet na malé kousky. Na rozdíl od zmrzlinovače bude tvá ručně vyráběná zmrzlina mnohem tekutější a bude potřeba ji nejprve zamrazit. Tento způsob ti na rozdíl od toho prvního zabere podstatně více času a námahy, máme však za to, že ti to vadit nebude. Vždyť k přípravě zmrzliny můžeš pozvat i kamarády!
Výhody domácí zmrzliny
Možná se ptáš, nač vyrábět domácí zmrzlinu, když jsou jí mrazáky v obchodech plné? Minimálně proto, že doma vyrobená zmrzlina má řadu výhod:
- víš co obsahuje, protože sis všechny ingredience pečlivě vybrala
- domácí zmrzlina neobsahuje škodlivá éčka a konzervanty
- díky tvé fantazii si můžeš vyrobit druhy, který v obchodě nemají
- při přípravě si užiješ spoustu legrace
- na domácí zmrzlině si pochutnáš podstatně více
Jaké ingredience použít? No přece ty které vám chutnají :-) Vzor může být následující:
Citrónová
2 citróny, 500 ml vody, 5 lžic cukru, 1 balíček vanilkového pudinkového práškuSmetanová
200 g moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 1 vanilkový cukr, 7 žloutků, 3 lžíce strouhané čokoládyČokoládová
150 ml smetany ke šlehání, 50 g cukru, 100 g čokolády na vaření, 300 ml plnotučného mléka, 30 g kakaaMalinová
1 zakysaná smetana, 1 smetanový jogurt, kopici čerstvých malin, 2 nízkotučné tvarohy, 2 lžíce krupicového cukru
Chceš si vyrobit domácí zmrzlinu? Už víš jak na to!
Já si vyrobila sýrovou (ble) a mandlovou (mňam).
Diskuze je uzavřena.