Blíží se jaro, pomalu, ale jistě odkládáme zimní bundy a my holky budeme brzy šílet, že se nevejdeme do plavek. Jenže mlsání nezdravého je vyloženě návyková činnost… Vyzkoušejte tenhle dobrý, ale tloustnutí nezpůsobující recept na müsli tyčinky a nemusíte trávit čas nářkem nad svou postavou.
Postup výroby je snadný a ani nezabere moc času. Nejdelší je pečení, ale během něj si klidně můžete napsat domácí úkoly a pak se za ně odměnit svým výtvorem. Nebo můžete přemýšlet nad možnými obměnami receptu – variant jsou totiž tisíce. Můžete střídat typy vloček nebo je různě míchat, alergici mohou vynechat ořechy a nahradit je třeba kousky čokolády… A čokolád máme taky spousta, stejně jako křupek a ovoce.
Domácí müsli – Hotové tyčinky by měly být křupavé, ale upřostřed měkké. Však to poznáte, chuť těch dokonlých je jednoduše jedinečná!
Ingredience (recept asi na 20 kousků):
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek kukkuřičných lupínků/jiných křupek – dle chuti
1 hrnek nakrájených ořechů, sušeného ovoce atd.
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (cca 400 ml)
Čas přípravy: cca 20 minut
Čas pečení: 20 – 40 minut
Postup:
1. Smíchejte všechny sypké suroviny, tedy vše kromě mléka.
2. Dejte předehřát troubu na 150°C.
3. Sypkou směs smíchejte s mlékem. Je nutné, aby vznikla pokud možno kompaktní hmota, která se nedrobí.
4. Ideálně plechový pekáček vyložte pečícím papírem.
5. Müsli hmotu ROVNOMĚRNĚ rozprostřete po pekáčku. Neměly by v ní být jakékoli mezery, jinak je zde riziko připálení.
6. Jakmile se trouba předehřeje, strčte do ní pekáček.
7. Pečte 10 minut (tento čas se dá skvěle využít k uklizení kuchyně).
8. Zkontrolujte vzhled povrchu budoucích müsli tyčinek. Jsou-li světlé, ale na dotek (nejlépe vařečkou, ruku ušetřete) víceméně tvrdé, pečte ještě 5 minut a pak nechte v troube chladnout. Je-li jejich barva zlatá či hnědá, vypněte troubu hned. Ty měkké nechte ještě 10 minut a pak se opět řiďte některou z těchto rad.
9. Až müsli vychladne, vyndejte jej z pekáčku a rozkrájejte na proužky nebo klidně i na jiné tvary – fantazii se meze nekladou.
Tak co, chutnají?