Výživoví poradci pomáhají klientům sestavit efektivní jídelníček a přispívají k jejich fyzické i duševní pohodě. Možná vás někdy napadlo, zda se výživoví poradci drží svých zásad a co vlastně mají z jídel nejraději. Často ani nevíme, co sami jedí. My jsme se jich na to zeptali za vás a přinášíme vám jejich odpovědi!
Kdo je označován jako výživový poradce?
Výživoví poradci musí absolvovat akreditovaný kurz a mnoho z nich má také potřebné vzdělání. Neustále se sebevzdělávají na školeních a disponují diagnostickými metodami pro sestavení stravovacího plánu. Svěřte se do rukou takových, kteří jsou odborně vzdělaní, dosáhli nezbytné kvalifikace v oblasti zdravé výživy a získali diplomy a osvědčení.
Práce výživového poradce
Odborník na výživu nejprve zkoumá, jaké má jeho klient stravovací návyky. Provede vstupní tělesnou diagnostiku a připraví výživový plán. Snaží se o změnu stravovacích návyků tak, aby respektovaly zásady zdravé výživy. Zároveň navrhuje výživový program, který aktualizuje podle měnících se potřeb. Vždy přihlíží ke zdravotnímu stavu klienta.
Cílem je zejména redukovat váhu klientů a pomoct jim nabrat svalovou hmotu. Výživový poradce po celou dobu klienta motivuje a podporuje a je schopen doporučit mu vhodné doplňky stravy. Pokud se klient zapojí a bude přípravě jídla věnovat i trochu svého času, úspěch je takřka zaručen!
Výživoví poradci řeší i svou stravu
I sami výživoví poradci dodržují zásady správného stravování. To ale neznamená, že také občas “nezahřeší”. Výživová poradkyně Jitka Růžičková uvádí: „Nejraději mám pečené plátky batátů v troubě, které jsou zakápnuté olivovým olejem, tymiánem a trochou skořice, která krásně vytáhne chuť sladkých brambor. K tomu mi chutná restovaný tempeh na medu a salát z bílého zelí a jablek. Tuto kombinaci jídla velmi doporučuji, je úžasná!“
Někteří mají oblíbených hned několik jídel a je těžké určit to, které je pro ně na pomyslném prvním místě. Výživová poradkyně Helena Takačová Šnajdrová k tomu říká: „Nemám jedno oblíbené jídlo, ale takovou stálicí je pro mě salát Caesar nebo salát s kozím sýrem. Miluju ryby a grilovanou zeleninu, ale občas si dám i třeba palačinku s tvarohem a ovocem. Momentálně si moc pochutnám na indické nebo nepálské kuchyni.“
TIP: Nastartujte svůj den zdravým nápojem z ovoce a zeleniny.
Je libo rybu nebo dýni?
Podobně je na tom i Monika Tělupilová: „Nemám vyloženě oblíbené jídlo. Ale dávám přednost asijské kuchyni, kde je v pokrmu libové maso, hodně zeleniny a rýže.“ To výživová poradkyně Lucie Rybáková v tom má jasno: „Dýně hokkaidó s pistáciovým máslem, cottage sýrem a ztraceným vejcem.“ Ve svém vyjádření nezůstává pozadu ani výživová poradkyně Jiřina Mačková: „Špaldové těstoviny s rajčatovo-bazalkovou omáčkou sypané parmezánem.“
Výživoví poradci mají ke každému klientovi individuální přístup. Až budete vybírat, jakému se svěříte do rukou, dejte na zkušenosti svých známých nebo na nezávislé recenze na internetu.